Skip to Content

Every Champion Assessment Interview Questions & Answers in Pokemon Scarlet & Violet

One of the last hurdles before challenging the Elite Four in Pokemon Scarlet and Violet is the Champion Assessment interview.

If you’re struggling to find all the answers, don’t panic. You’re definitely not alone, as some of these questions can be quite tricky. Fortunately, we have all the answers for you.

Of course, once you’ve answered these questions, you’ll need to fight the Elite Four. So make sure you do as much Hyper Training as possible to make your Pokemon powerful enough.

All Champion Assessment Interview Answers in Pokemon Scarlet & Violet

As part of the Victory Road story path in Pokemon Scarlet and Violet, players will be asked 10 questions during their Champion Assessment Interview.

Each question is multiple choice, and players will fail it if they pick the wrong options. Fortunately, it is fairly simple to get through and shouldn’t take much effort.

Rika starting the champions assessment interview in Scarlet and Violet

Here are all the answers to each of the Champion Assessment Interview questions in Scarlet and Violet:

Question 1 – “How did you get here today?”

Possible answers:

  • I walked
  • I rode my Pokemon
  • I came by Flying Taxi

Correct answer:

  • Any of them. They are all correct, it doesn’t matter which one you select.

Question 2 – “Please tell me the name of the school you are enrolled in.”

Possible answers:

  • Manzana Academy
  • Naranja Academy
  • Uva Academy

Correct answer:

  • If you’re playing Pokemon Scarlet, then select Naranja Academy
  • If you’re playing Pokemon Violet, then select Uva Academy

Question 3 – “So what brings you to the Pokémon League today?”

Possible answers:

  • I came to catch Pokemon
  • I came to become Champion
  • Just for fun, I guess…

Correct answer:

  • I came to become Champion
Victory Road Pokemon Scarlet Violet

Question 4 – “Now, what do you intend to do if and when you do become a Champion?”

Possible answers:

  • I want to become even stronger
  • I want to battle Nemona
  • I want to find treasure

Correct answers:

  • Any of them. They are all correct, it doesn’t matter which one you select. However, you need to remember which answer you picked for a later question.

Question 5 – “Tell me: which of the 8 Gyms gave you the most difficulty?”

Possible answers:

  • Cortondo Gym
  • Artazon Gym
  • Levincia Gym
  • Cascarrafa Gym
  • Medali Gym
  • Montenevera Gym
  • Alfornada Gym
  • Glaseado Gym

Correct answer:

  • Any of them. They are all correct, it doesn’t matter which one you select.

Question 6 – “And what was the name of the Gym Leader you faced there?”

Possible answers:

  • Katy
  • Brassius
  • Iono
  • Kofu
  • Larry
  • Ryme
  • Tulip
  • Grusha
every Gym leader in Pokemon Scarlet and Violet

Correct answer:

This depends on what answer you picked for the previous question (5) in the Champions Assessment interview.

  • Choose Katy if you picked Cortondo Gym
  • Go for Brassius if you picked Artazon Gym
  • Select Iono if you picked Levincia Gym
  • Choose Kofu if you picked Cascarrafa Gym
  • Select Larry if you picked Medali Gym
  • Pick Ryme if you picked Montenevera Gym
  • Select Tulip if you picked Alfornada Gym
  • Go for Grusha if you picked Glaseado Gym

Question 7 – “But do you remember which type of Pokémon the Gym Leader used?”

Possible answers:

  • Bug
  • Grass
  • Electric
  • Water
  • Normal
  • Ghost
  • Psychic
  • Ice
Fidough battling Teddiursa in Cortondo Gym

Correct Answer:

This depends on what answer you picked for the previous question (6) in the Champions Assessment interview.

  • Choose Bug if you picked Katy
  • Go for Grass if you picked Brassius
  • Select Electric if you picked Iono
  • Choose Water if you picked Kofu
  • Select Normal if you picked Larry
  • Pick Ghost if you picked Ryme
  • Select Psychic if you picked Tulip
  • Go for Ice if you picked Grusha

Question 8 – “What was the category of the first Pokémon you chose to be your partner?”

Possible answers:

  • The Grass Cat Pokemon
  • The Fire Croc Pokemon
  • The Duckling Pokemon
Pokemon Scarlet & Violet Starters

Correct answers:

  • If you chose Sprigatito as your starter then select The Grass Cat Pokemon
  • Pick The Fire Croc Pokemon if you chose Fuecoco to be your starter Pokemon
  • If you chose Quaxly to be your starter Pokemon, then select The Duckling Pokémon

Question 9 – “Remind me, what do you intend to do if and when you do become a Champion?”

Possible answers:

  • I want to become even stronger
  • I want to battle Nemona
  • I want to find treasure

Correct answer:

  • Choose the same option you picked in question 4.

Question 10 – “Do you like Pokémon?”

Possible answers:

  • Yes
  • No

Correct answer:

  • Yes
Pawmi with a heart above its head

Now that you’ve completed the Champion Assessment interview, the only thing left to do is defeat the very difficult Elite Four.

However, once you’ve won, you should learn how to rematch Gym Leaders in Scarlet and Violet for an extra challenge.

What Happens if You Get a Question Wrong in the Champion Assessment Interview in Pokemon Scarlet & Violet?

There is no penalty for getting a question wrong in the Champion Assessment interview in Pokemon Scarlet and Violet.

All that happens is you are taken out of the room and must begin the interview from the very beginning. While it is inconvenient, it gives you an opportunity to select a different response.

Share your thoughts, or ask a question:
Comments 0

Recommended